Vooruitlopen, heel hard de valkuil in

In de auto, op weg naar mijn werk. Dat is: op weg naar het Centrum voor Jeugd en Gezin, waar ik als jeugdarts werk.
Swingend op goeie muziek gaan ook mijn gedachten alle kanten op.
Vanochtend een idee dat hier wel in woorden te vatten is.

Hoe prachtig zou het niet zijn als ouders zelf de groei van hun kind konden bijhouden, en afzetten in de laatste groeicurves? Ouders meten hun kind vaker dan wij dat nu doen (tussen de leeftijd 4 jaar en 19 jaar in principe maar 3 keer, daarvoor wel een keer of 13), en hoe meer meetpunten hoe beter de curve. Dat zij bij vragen of zorgen met een klik op de knop een jeugdgezondheidsprofessional de curve kunnen voorleggen. Of kunnen uitprinten om mee te nemen naar hun huisarts. Mocht er dan wat ‘moeten’ (interventie, verwijzing) dan heb je veel meer meetwaarden tot je beschikking, en het is vanuit de zorg van ouders zelf gekomen. Met kennis en gereedschap de ouder empoweren, regie in handen geven.
Maar ja, ze moeten dan wel betrouwbaar zijn, die meetwaarden.

De valkuil hier, is dat het míj prachtig lijkt. Ik zou het graag maken (als gadget, als app of tool). Ik zou graag uitzoeken of het toepasbaar is, of het bijdraagt aan de kwaliteit van zorg en het opsporen van groeiproblemen. Dus hup, actie, aan de brainstorm met z’n allen.
Ho, stop. Wie zegt dat ouders hier behoefte aan hebben?
En dat was mijn eerste vraag, ik wil dat dát mijn uitgangspunt is.

Desalniettemin zal ik eens gaan uitzoeken of het niet gewoon ergens al gebeurt, deze ontwikkeling qua groeicurves en groeicalculatoren. Want mij lijkt het super.
Wie biedt?

Advertenties

4 gedachten over “Vooruitlopen, heel hard de valkuil in”

 1. Goed idee! wij meten onze kinderen inderdaad regelmatig en ik zou het best aardig vinden om te zien hoe de groei zich verhoudt met de ‘gemiddelde’ groei van leeftijdgenoten (zoals de curve van het leerlingvolgsysteem bijvoorbeeld) én (belangrijker…) of de groei per kind ‘normaal’ verloopt…

 2. ha Rian, leuke blog!
  Ik print wel eens een curve uit met “onze” officiele puntjes erin. Dan kunnen ze zelf op papier aanvullen en zien of het de goede kant op gaat en contact opnemen als dat niet zo is.
  Ik vraag ook wel eens om meetwaarden door te mailen. Ik zet ze dan voorlopig in een actie zodat ik het verloop kan zien en opslaan. De actie kan ik dan wel verwijderen.
  Als ik er zo over nadenk zou het mooi zijn als je aan zou kunnen geven wat officiele meetpunten zijn maar ook niet officiele punten in een andere kleur bijvoorbeeld.

 3. Hey Rianne,

  De JGZ 0-4 jaar heeft een landelijke site waarbij je zelf (middels een activatiecode in het groeiboekje) een groeicurve kunt bijhouden. Zowel voor lengte als gewicht.
  Deze site heeft ook een forum en een gedeelte voor algemene ontwikkelingsinfo. De site heet groeiop.nl. Misschien kun je daar ideeën van opdoen.

  Ik maak persoonlijk veel gebruik van deze groeicurve, hoewel ik hem nauwkeuriger zou willen, voor de groei van Pepijn. Hierdoor kan ik zelf in de gaten houden of zijn lengte/gewicht in orde blijft.
  Hierbij scheelt het denk ik wel dat ik de kennis heb wanneer wel en niet aan de bel te trekken (omdat Pepijn regelmatig afvalt). Maar van de andere kant, ben ik ook gewoon een ouder nu.

  Wil je eigenlijk een kwantitatief of kwalitatief onderzoek opstellen of een mix? Het lijkt me trouwens erg leuk om mee te denken!

 4. Dieuwertje, jij bent de eerste in mijn hoofd om hier mee te denken en ook mee te dóén. Als ik straks geld heb, that is. Het zal een mix worden uiteraard. Eerst kwalitatief en daarna kijken of je ook kwantitatief iets met die bevindingen kunt, of modelvorming en toetsen. We moeten snel afspreken, we mailen!

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s