Brainstormsessie 1 – op gang komen

Gisteren was de eerste brainstormsessie. Naast met mijn mede-organisator hadden nog zes collega’s van onze beide afdelingen (Jeugdgezondheidszorg, en Kennis & Innovatie) tijd en moeite genomen om elkaar te ontmoeten. Enkele anderen hadden laten weten wel te willen, maar de tijd niet in hun agenda te hebben.
Het kan natuurlijk, dat je door bijvoorbeeld ervaring of karakter meer zekerheid nodig hebt om (je) te kunnen ‘geven’. Dat mag, iedereen kan later nog op deze trein erbij komen, als ie echt kan gaan rijden. Er is nú nog geen sprake van een vast omlijnde groep.
De gedeelde ervaring tot noch toe is: in mijn eentje loop ik tegen een muur op. Misschien komen we samen wel verder, zeker ‘met toestemming’. Dus we gingen ervoor.

Al snel bleek dat we van elkaars afdeling te weinig afwisten. We hebben dan ook meer tijd dan vooraf voorzien besteed aan elkaar en elkaars situatie leren kennen.
Omdat er al pratend ook een sfeer ontstond waarin men al naar een toekomst keek, was dit allerminst verloren tijd.

Twee van de aanwezigen hebben reeds een subsidie verdiend, zodat zij binnenkort kunnen starten met hun onderzoek. Beide onderzoeken passen prima binnen de ‘lijn’ die ik zou willen uitzetten. Wat niet wil zeggen dat ik wil ‘meesnoepen’ van hun onderzoek, het zijn beide eerder interventie-onderzoeken waarvan ik benieuwd ben hoe dat impact heeft op de manier waarop wij publieke (jeugd)gezondheidszorg leveren, en deze ontvangen wordt. Het is dus gewoon heel leuk dat er daadwerkelijk al onderzoek zal starten, dat mogelijk ook als startpunt kan dienen.

Een deel van onze discussie ging over e-Health achtige oplossingen (voor problemen die we nog moeten formuleren, zullen we maar zeggen), en onderwerp was of deze zaken wel zullen bijdragen aan de doelen die we hebben voor kwetsbare groepen (lees sociaal economisch zwakkere groepen en mensen met een lagere opleiding). Persoonlijk denk ik júíst wel, en vergeet ook niet dat wat je nú ontwikkelt pas praktijk is over een jaar of 2, 3, 4. Dan is Nederland nóg digitaler, iedereen. Later meer hopelijk over de kansen van e-Health voor deze kwetsbare groepen.

Een vruchtbare bijeenkomst, waarbij we zoals een collega later opmerkte “vaak verdwaalden, maar we komen vast ergens uit”. Toch wil ik iets betere richtingaanwijzers uitzettn voor de volgende bijeenkomst. Als kartrekker van deze twee momenten voel ik mij wel verantwoordelijk dát te stroomlijnen wat er te stroomlijnen valt, zonder de spontaniteit te beknotten juist in dit nog vrije stadium.
De volgende week zullen we echter wat moeten inhalen. We zullen dan concretere vragen van eenieder benaderen en proberen te vangen als onderzoeksvraag. Zodat we er onderzoeksmethodieken en te verzamelen data aan kunnen koppelen, of de vraag kunnen opdelen in kleinere vragen die door middel van stage opdrachten kunnen worden beantwoord.

Advertenties

2 gedachten over “Brainstormsessie 1 – op gang komen”

  1. Mooie start. Veel sterkte en inspiratie gewenst. SAMENWERKEN – SAMEN WERKEN!
    Bij ons (GGD Amsterdam) is dit ook gaande. Heel positief. Zo is er twee maanden geleden een mooie avond geweest waarbij het cluster EDG zichzelf en hun projecten opnieuw “gepresenteerd” heeft aan de JGZ. Heel zinvol en leerzaam. Er is o.a. op het gebied van HNW en SoMe ook het een en ander gaande. Gemeentelijk zijn er ” Open-Koffie’s” om met elkaar hierover van gedachten te wisselen. Bij de GGD vinden gelijkgestemde enthousiaste collega’s (verschillende clusters) m.b.t HNW en SoMe elkaar in de resp. de HNW- en SoMe-werkgroep. Gisteren zijn collegae van de SoMe-werkgroep weer bijeengekomen om ideeën, zin/onzin/noodzaak van het implementeren van SoMe (bv twitter, chat, mail) te bespreken. Er zijn alreeds binnen de GGD op kleine schaal goede initiatieven. Naar ons idee dient er nu echter steun te komen van “bovenaf” zodat er ook gericht beleid komt (lees: visie en structureel geld en tijd). We gaan een stuk samenstellen t.b.v. het MT (GGD). To Be Continued.

    1. Hoi Wico, de zin van SoMe is in ieder geval datgelijkgestemden elkaar vinden. Dat is wat ons betreft gebleken, en zo komen we samen verder. Ontwikkelingen, m.n. uitvoering daarvan in Amsterdam klinken goed. Laten we bij elkaar in de keuken (blijven) kijken. Samen eens bij REshape op de koffie wellicht? En heb jij al een TEDxMaastricht invite voor dit jaar? Groeten, Rianne

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s