Weten en vernieuwen. Maar altijd nieuwsgierig.

Wetenschap is er eigenlijk puur om te weten. Vind ik. Weten is net zoiets als geloven. Het is een leidraad voor ieder volgend moment. Het leidt tot meer vragen, en toch geeft het houvast, als het ‘je ding’ is.
Toen ik dit blog begon, wilde ik vooral weten. Ik wil ook graag de jeugdgezondheidszorg vernieuwen en versterken, maar wel door te weten en te vragen. Allereerst wil ik weten hoe het nú zit, om dan de effecten van veranderingen te kunnen ontdekken, en zo volgende veranderingen met meer kennis te kunnen kiezen.
Dat klinkt natuurlijk heerlijk duidelijk, rechtlijnig. En daar zit ‘m de clou (van dit blogje, en van ieder volgend moment): de werkelijkheid is niet duidelijk en rechtlijnig. Ik kan niet de tijd stopzetten om eens lekker te gaan zitten meten en observeren, dan wat aan de knoppen te draaien en nog eens alles ‘on hold’, enzoverder.
Bovendien is mijn GGD geen onderzoeksinstituut pur sang. We doen onderzoek, graag en hopelijk steeds meer. Maar wel onderzoek aan onze eigen praktijk, een praktijk die gewoon doorgaat.
De praktijk nu, is een reorganisatie en een grote vraag om vernieuwing van de (jeugdgezondheids)zorg.
Het lijkt er daarom steeds meer op, dat in de cirkel van weten – veranderen – leren (en dat in herhaling), veranderen de ingang gaat zijn.

En hee, stiekem ben ik er niet rouwig om. Veranderen, innovatie, spreekt zoveel meer tot de verbeelding. En ik kan mijn verbeelding er zoveel beter in kwijt. Soms zit vernieuwing in grote dingen, zoals de overgang tot een digitaal dossier (ik laat nog even in het midden of dit ook een verbetering is). Soms in kleine dingen, zoals het anders opstellen van een uitnodigingsbrief. Wat dan toch ook weer groots is, want het raakt aan hoe je als organisatie en professional je verhouding tot de genodigde invult.

Eerder al, had ik het over een groei-app. Een app met filmpjes hoe je het best je kind meet, waar je de gemeten waardes kunt invullen en een oordeel krijgt over verhouding lengte/gewicht en over groei in de loop van de tijd. Een app die toegang tot informatie biedt, over beweging, gezonde groei, eindlengte. Een app die de mogelijkheid biedt (anoniem) een vraag aan de jeugdverpleegkundige te stellen per mail, aan mede-ouders per forum of twitter. En via de app kun je, als je dat wil, je gegevens doorklikken naar de jeugdarts en een afspraak maken als je je zorgen maakt over je kind.
Ik denk nog steeds dat dat een goede start is, die grote en kleine dingen omvat. Beginnend bij waar het bij de jeugdgezondheidszorg allemaal begint: de groei van het kind.
Kan die ouder dat wel, zelf meten? Hoe betrouwbaar is dat? Gaan ze het wel doen, de ouders waarbij je echt denkt dat gezondheidswinst te behalen is? En halen we er dan ook gezondheidswinst uit? Is dat dan de winst rond groei (en overgewicht?) of op andere vlakken omdat we opeens benaderbaar zijn vanuit de eigen voorwaarden van de ouder?
Ha, er komen tóch vooral vragen bij me op.

Gelukkig maar. Toch een wetenschapper.

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s