Druk met werk van anderen: samen bouwen

Waar was ik al die tijd? Bezig, natuurlijk!
Bezig met deelname aan andermans onderzoek. (en dat is zeker zo leuk als je eigen gedoe)

Online OpvoedingOndersteunen
Met mijn CJG doen we mee aan het onderzoek van Christa Nieuwboer. Christa doet promotieonderzoek aan de UvA, o.a. vanuit haar werk bij Fontys. Ze doet onderzoek naar de effectiviteit van online opvoedondersteuning: opvoedadvies kunnen vragen via email. Een aardige mix van CJGers is door Christa en met behulp van een e-training, geschoold in het beantwoorden van een gemailde opvoedvraag. Als arts moest ik een boel afleren: je kunt niet doorvragen, mee-hummen en na-checken voor je je definitieve antwoord geeft. Nee, direct iets teruggeven waar de ouder wat aan kan hebben, niet te weinig en niet te veel. De virtuele deur wel openhouden maar niet te dwingend. Het was niet makkelijk en ik heb er dus ook veel van geleerd.

Facebook en Twitter
Een ander onderzoek waar we met mijn GGD aan mee gaan doen, heeft te maken met gezondheidsinformatie via social media (Facebook en Twitter). Het wordt uitgevoerd door het RIVM en de Universiteit Twente, en de vraag is of bij ouders kennis, gedrag en alertheid aangaande hoofdluis verbetert wanneer hier sociale media voor worden ingezet.
Voor mij persoonlijk was het een prachtige ijsbreker om als GGD een Facebookpagina te hebben, en een Twitterkanaal. Op Facebook heeft het al geleid tot een tweetal ‘backstage’ groepen met GGD-ers, erg leuk! Niet alleen de burgers moeten we opzoeken waar ze zijn, ook collega’s hoef je niet eerst yammer op te jagen voor je met ze in gesprek kunt gaan.

Chatten
Met mijn JGZ-afdeling hebben we leren chatten met pubers, omdat Jano Havas wil onderzoeken of een chatconsult anders werkt dan een face-to-face consult (f2f). Het gaat om vervolgconsulten, dus de pubers zijn eerst ‘regulier’ gezien door een verpleegkundige. Als er dan nog wat te praten over is, kan dat random via chat of via een f2f afspraak.
Het leren chatten was erg leuk en heel zinvol. Vooral door het bijeffect: om de beurt waren we zelf de puber, en zo ervaarden we wat een achterlijke vragen wij hulpverleners stellen. Wat onbeholpen. Heerlijk eerlijk leerzaam.

JGZ 3.0 – ouders en jongeren zelf aan het roer

Dit alles samen zijn natuurlijk de eerste bouwstenen voor een Jeugdgezondheidszorg van de toekomst. En niet omdat het met email, chatten en social media te maken heeft. Dat zijn slechts middelen. Het doel is een gesprek met ouders, jeugd, mensen, op het moment en de plek dat het hén uitkomt. Dan is de kans zoveel malen groter dat het over komt, wat het ook gaat zijn dat je elkaar wil vertellen.

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s