Jeugdzorg 2.0 Limburg

Jeugdzorg 2.0 is een beweging  zo’n anderhalf jaar geleden ontstaan via social media. Een beweging van mensen die het roer om willen gooien in de zorg voor jeugd. Zorg mét jeugd. Ook deze mensen willen elkaar ontmoeten, en donderdag 26 april gebeurde dat op uitnodiging van de provincie in het Gouvernement van Maastricht.

Jeugdzorg 2.0, wat live werd uitgesproken als “jeugdzorg twee nul”, gaat over iedereen die met jeugd te maken heeft. De jongerenwerker op straat, de jeugdarts van de GGD, de gezinsvoogd, en de maatschappelijk werker. De jeugd zelf, dat spreekt voor zich, en de ouders, de buurman en de betrokken voetbaltrainer. Twee nul, 2.0, staat voor meer dan de techniek die het mogelijk maakt om op afstand samen te werken. Het staat voor een hele attitude, een houding. De ouder en later de jongere heeft zelf de regie. Het is een ontwikkeling die je in alle lagen van zorg gelukkig tegenkomt, denk aan derdelijns oncologische zorg (AYA4), digitale poliklinieken, mijnzorgnet.nl en de TEDtalk van Bas Bloem vorig jaar “from God to guide”.

De werkconferentie Jeugdzorg 2.0 Limburg bestond uit een Open Space, een ronde ruimte waarin verschillende organisaties hún 2.0 mogeilijkheden presenteerden en waarin men elkaar kan ontmoeten om samen vérder te denken over Jeugdzorg 2.0. Vooraf waren we gepeptalkt door Laurens Waling, Kelly de Vries en Peter de Jong, de initiatiefnemers van deze en de vorige (eerste) Jeugdzorg 2.0 Limburg bijeenkomst.

Met name Laurens Waling maakte wat los, met zijn Jeugdcloud-droom.
De Jeugdcloud is een dossier, een verzameling van alle data over je kind, dat je als ouder zélf beheert, vanaf de geboorte. Jij verzamelt, jij bepaalt als ouder, en later het kind voor zichzelf, wie er toegang krijgt tot welke onderdelen van jouw informatie. Jij bepaalt wie er informatie aan toevoegt, met wie je in gesprek bent over je vragen, problemen, zorg die al dan niet nodig is.
Het kan zomaar. Er zijn al verschillende technische manieren om dit te faciliteren. Ik noem een blogboek, een mijnzorgnet.nl, maar terwijl ik dit typ kan er ergens alweer een nieuw initiatief begonnen zijn.

Als jeugdarts vind ik zo’n dossier het meest zinvol als het de ervaringen, informatie en vragen van de ouder bevat, én de informatie die wij als Jeugdgezondheidszorg verzamelen over jouw kind. Dat allemaal samen biedt een prachtige sociaal-medische ontwikkelingsgeschiedenis van je kind. Wanneer er dan vragen rijzen over waarom er gebeurt wat er gebeurt, kun je samen teruglezen in plaats van je proberen te herinneren hoe het ook alweer zat.
Wanneer je risicofactoren ontdekt, kun je samen bezien of die ook tot het mogelijke probleem leiden, en op maat en tijd ‘ingrijpen’.
Er hoeft maar een ouder te beginnen bij de geboorte van een nieuw kind, en het bestaat. Het scheelt ook een boel aanbestedingsonzin, die ooit leidde tot een boel verloren geld rond het EKD, als ouders zelf kiezen voor het systeem dat hen het beste past.

Die ouder, dat gaat Laurens Waling zijn vermoed ik, ergens deze zomer.
Ik ben benieuwd of Laurens ook alle jeugdgezondheidszorg-gegevens van zijn kind in zijn cloud wil. En of zijn consultatiebureau-arts, excuseer, jeugdarts, er ook in mee wil. Ik hoop van harte van wel.
Het JGZ-dossier zal niet verdwijnen, zeker voorlopig niet. Er zijn best een boel voor ouders oninteressante gegevens die voor Jeugdgezondheidszorg belangrijk zijn om te bewaren. En om collectief wat mee te doen. Dus het ook te hopen dat blogboek, mijnzorgnet.nl en al die anderen een manier vinden om de informatie die de ouder interessant vindt, uit het JGZ-dossier van hun kind te slurpen.

Er volgt op dit blog zeker meer over Jeugdzorg 2.0!

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s