Mensen met mogelijkheden – onder artsen

In de Open Space van Jeugdzorg 2.0 Limburg, trof ik vorige week Wouter aan. Wouter ken ik wel via Twitter, omdat hij samen met Kelly de Vries mijndoelenstellen.nl heeft ontwikkeld.
Wouter werkt bij een instelling voor maatschappelijk werk. Hij werkt daar aan 2.0 toepassingen, aan de online verrijking van maatschappelijk werk. Bij zijn instelling, Kwadraad, kun je ook online hulp vragen. Je krijgt dan je eigen inbox, waarin je mails en je chats worden opgeslagen. Op dit moment alleen de contacten die je hebt met mensen van Kwadraad.
Wouter wil nu graag dat de cliënt via deze toepassing ook contacten met anderen dan Kwadraadmensen kan hebben, en dat die mensen onderling soms ook kunnen zien wat ze met de cliënt bespreken. Dat lijkt mij weer geweldig handig. Als jeugdarts spreek je best nog wel eens een vader of moeder die ook een luisterend oor en advies krijgt van een maatschappelijk werker. En we stemmen allemaal graag onze adviezen af met wat er verder op ‘de cliënt’ afkomt.

Grappig was, dat Wouter hierbij niet direct aan de artsen dacht. Hij verwachtte daarbij zoveel weerstand, dat hij dat maar even uitstelt. Ja, als er zich toevallig een arts meldt die wél mee zou willen doen, dan kan dat wel. Gelukkig maar.

Op zich snap ik wel wat Wouter bedoelt. De toepassing die Kwadraad gebruikt, heeft in den beginne hetzelfde doel als blogboek.nl, mijnzorgnet.nl en de andere toepassingen die ik heb gezien die dag: de persoon zelf in de regie van wie er allemaal met elkaar over hem of haar praat, en liefst niet over maar mét de persoon praten.
Maar de websites, apps en dashboards zien er allemaal anders uit, de tabbladen en knopjes hebben net andere kreten. Veel artsen zijn niet opgegroeid met computers. Internet, laat staan de 2.0 mogelijkheden ervan, is nooit hun hobby geworden.
Electronische dossiers of communities die niet vanuit de zorgprofessie zijn ontstaan kunnen voor de hiermee onbekende arts erg lijken op social media. Zo worden ze vaker ook wel uitgelegd (“Facebook maar dan veilig, zegmaar.”)
Promotiepraatjes over 2.0 toepassingen worden gepareerd met actualiteiten over privacyproblemen. Regelmatig verschijnen er krantenberichten over (juridische of persoonlijke) dossiers die ‘op straat’ liggen, er is veel discussie over electronische kinddossiers.
Andere snel gehoorde argumenten tegen internettoepassingen in de individuele zorg: voorbeelden van álle mensen waarvoor het géén oplossing is.

Goed, er zijn dus artsen, en patiënten, die niet zo goed met de computer en het internet overweg kunnen.
Er zijn er ook die dat wel kunnen, willen, doen.
Allemaal mensen.
Mensen met mogelijkheden.
Ook onder de artsen zijn ze te vinden.

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s