Terug bij de Middellandse Zee… terug bij af?

Een jaar geleden. Zin in onderzoek. In vragen stellen en de hort op gaan om de antwoorden te vinden.
Blij met mijn vak, jeugdgezondheidszorg en nieuwsgierig naar de rest, de (verdere) publieke gezondheidszorg.
In mijn hoofd vormde zich een plan. Met cijfers en hulp van stagiaires de nullijn beschrijven. De nullijn zou duidelijk aantonen waarom verder onderzoek nodig is. De nullijn zou gaan over wat men (ik? mijn collega’s? de minister? Aletta Jacobs en dokter Plantijn?) met jeugdgezondheidszorg wil bereiken, en hoe ver dat nog af ligt van wat er daadwerkelijk lukt.
Subsidie aanvragen, en toegezegd krijgen.
Samen met iemand onderzoek doen naar een klein maar kernachtig onderdeel van wat er anders kan. Iets met participatie en verschuiving van perspectief.
Daarna of liefst al ondertussen ouders betrekken, en bereiken. Aanstekelijk beschrijven wat we doen, wat we zoeken en hoe we dichterbij komen.
Anderen gaan meezoeken en we vinden de heilige graal in JGZ-land.
Mooi plan.
Uiteraard nam ik mezelf al wel iets meer serieus, maar hier kwam het wel op neer denk ik.

Zo ben ik ook begonnen. De subsidies en onderzoeksprogramma’s afstruinen, zoeken wie al waar mee bezig is. Waar ligt het volgende hiaat, de volgende vraag. Welke draad kan ik oppakken?

Ik vond de draad niet, wellicht heb ik niet hard genoeg gezocht. Of niet gefocust genoeg of zocht ik niet op de juiste plek?
Ik vond wel een boel andere dingen waar ik me mee bezig kan houden. Die niet direct met onderzoek te maken hebben, maar wel met ‘anders doen’ en met perspectieven die ik leuk vind aan de publieke zorg en jeugdgezondheidszorg. En hee, alles is te onderzoeken. Dus dan maar eerst veranderen en daarna ‘zien wat het doet’?
Ik vond ook een boel andere mensen om dingen mee te doen. Anderen die met onderzoek bezig zijn, of die de dingen graag ‘anders doen’. De tijd is er ook naar om het anders te willen doen, gegeven de bezuinigingen en decentralisaties.
Die anderen, die doen andere dingen. Ieder z’n ding. Ik ben nieuwsgierig naar wat er uitkomt. Ik zie verbanden tussen de dingen, kan er niet altijd de vinger op leggen. Onverwachte gelijkenissen tussen het digitale netwerk dat de een voorstaat en de visualisaties van gezondheid waar een ander aan werkt. Eigenlijk vind ik dat veel leuker, merk ik steeds vaker. Het verbinden, er een groter geheel van maken. Misschien zoek ik niet één ding om ook zelf mee bezig te zijn?

Al peinzend ging de tijd vooruit dit jaar.

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s