Zo’n zuydelijk avontuur

Als je om je heen kijkt en blij verrast denkt:”Waar ben ik nu weer beland? En wat zal er allemaal gebeuren?”, dan ben je op avontuur.
Deze week was ik op avontuur bij Zuyd, te gast bij Goos Cardol. Goos is lector daar, met een interessante opdracht: Opvoeden in het Publieke Domein. Deze opdracht is gegeven door de provincie Limburg, en hangt samen met de herzieningen van het jeugdzorgstelsel.
Goos vond EMOL op zijn weg, en samen organiseerden zij een tijd geleden expertmeeting. Een brainstormsessie met vrije denkers uit het veld dat zo nodig herzien en heringericht moet worden. Enkele directeuren, Zuyd, en Rianne.

De volle breedte van het jeugdzorgveld was aanwezig: welzijnswerk, speciaal onderwijs, bureau jeugdzorg, raad voor de kinderbescherming, pedagogiek, en met mij natuurlijk jeugdgezondheidszorg.
Wat nou precíés doel en (yuk) status van het overleg was, bleef nog even onduidelijk, maar interessant was het zeker. We wisselden zorgen uit over de toekomst, goede ervaringen van nu en verleden, en brainstormden over hoe het zou kunnen zijn. Daarbij moeten financieringssystemen, bestuurslegers en disciplinetrots ook op zn kop. En de belangrijke vraag: wat moeten de professionals van stráks kunnen om zorg zo te leveren als wij ons voorstellen? We bedachten hoe we dit verder dan onze vergadertafel konden krijgen.
Het geheel was nog steeds statusloos, maar met het doel “ook met het veld deze vragen aan te gaan” was het blijkbaar voor de anderen ook een succes, want deze week was de tweede bijeenkomst.

Een interessante strategisch adviseur sociaal van een van de Zuid Limburgse gemeenten hield een opwarmende openingspresentatie, en de discussie barstte gaandeweg los. Voor de details en bedrijfsgeheimen en graag ook jouw input verwijs ik graag naar de te organiseren Werkconferentie, waarschijnlijk in januari.

Wat was er nou zo avontuurlijk aan?
Het is een heerlijke groep mensen, vrij in de omgang met elkaar, ogenschijnlijk zonder agenda, maar met een gezamenlijk doel: de zorg rond álle jeugd in Zuid Limburg zo vormgeven, dat de jeugd in al haar diversiteit zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Ieder heeft zo z’n eigen hoekje met jongeren waar hij of zij zich verantwoordelijk voor voelt, en samen proberen we de marktwerking-achtige strijd die er normaliter ontstaat tussen preventie, curatie en justitie, op te lossen door één beeld na de transformatie te schetsen. Samen vooruit in plaats van klagen over de rest, is heerlijk en helaas wat avontuurlijk.
Hee, en heel eerlijk is het ook spannend om met verschillende anderen aan tafel te zitten, met gemiddeld 25 jaar ervaring in het veld, veelal vanuit aansturende functies. En dat we daar, gelijkwaardig en ook als goed gezelschap elkaar kunnen bevragen en uitzoeken hoe het beter kan.
Heerlijk. Ontwikkeling.

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s