Een nieuwe morgen, een nieuw CJG

Morgen is het zover, mijn eerste echte spreekuur op mijn nieuwe werkplek. Een hele ochtend, vol kinderen die eerder gezien zijn door de collega’s die voor mij in dat CJG werkten. En een meekijkende AKO-co, dat is een co-assistent van het kritische en vragende type, als het goed is (Assistent in opleiding tot Klinisch Onderzoeker).
Ik heb er zin in, uiteraard. Ook in het nieuwe. Jeugdgezondheidszorg wordt niet alleen qua inhoud maar ook qua mogelijkheden gevormd door de gemeenschap waarin je ‘m uitvoert.

Een paar jaar geleden begon het Centrum voor Jeugd en Gezin in Geleen, en ik ging er werken als jeugdarts vanuit de GGD. We trokken feitelijk in bij het consultatiebureau, dat omwille van onze komst verbouwd was. De gemeente was (terecht) trots dat zij het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin van de provincie openden, met een wethouder met een naambordje op de gevel enzo.
Gelukkig voor de gemeente had de GGD ook een hele goede kwartiermaker aangesteld. iemand die een paar jaar lang met veel hart voor de zaak en nog meer realiteitszin het geheel heeft vlotgetrokken. Veel aandacht voor de koffie-automaat, voor het ontmoetingsmoment van de CJGers en de meerwaarde die het voor iedereen (burgers en professionals) moet hebben om een CJG zinvol te maken.
Na anderhalf jaar ging ik ook werken in het daarna nieuwe CJG van Sittard. Zelfde proces doorgemaakt van kamers die nog niet helemaal op orde zijn, nieuwe en oude collega’s die niet allemaal het nut van de heel verhuisheisa inzien, en toch gewoon iedere dag samen lunchen. Kijken wat er van komt.
Ook daar is het ondertussen een goed lopend CJG waarin de professionals elkaar weten te vinden en aanvullen, zodat de ouders en kinderen zich beter geholpen voelen dan in de organisaties apart voordat we in een CJG zaten. Voornamelijk de twee JGZ-organisaties en pedagogisch medewerkers van het maatschappelijk, bij elkaar gehouden door de consulenten die het geheel runnen. Vanuit een nu stevige basis kan er worden verder gewerkt, geluisterd naar wat de ouders en kinderen zinvol zouden achten en of dat dan ín het CJG moet zijn of wellicht juist in de wijk of de school.

In Maastricht is het CJG anders ingericht, ingevuld. Het is er wel al, maar of en hoe het werkt of kan werken, is wat onduidelijk. In ieder geval voor mij, en aangezien iedere professional een ambassadeur voor het CJG zou moeten zijn (in mijn ogen), is het wel van belang dat ik het snel snap. Over twee weken komt de projectleider van de gemeente kennismaken, dus dat komt goed.
Voor nu is het natuurlijk een avontuur. Ik stel me voor aan iedereen in het gebouw die ik nog niet ken. In het gebouw waar ik werk zit met name JGZ, beide organisaties (0-4 en 4-19), en er zijn wel mensen van ‘het CJG’ maar ik mis ze steeds. Zou heel goed zijn als dat komt doordat ze de wijk in zijn, daar waar ze wat kunnen betekenen. Maar ik wil ze wel graag eens ontmoeten, want dan weet ik ook naar wie ik kan vragen of wie ik erbij kan halen als er zo’n typisch CJG vraagstuk zich voordoet.
Volgende stap dan ook voor mij: naar buiten. Dit is het enige CJG met spreekuur vanuit de JGZ volgens mij. Verder zijn CJG-inlooppunten, in de wijken. Daar moet ik naartoe. Kijken wat dat is, wat is er te halen voor ouders, waarom zouden ze daar naartoe gaan?
Op pad! Maar eerst mijn eigen spreekuur.

Advertenties

2 gedachten over “Een nieuwe morgen, een nieuw CJG”

  1. Spannend en duidelijk!! Ik heb je stukje Geleen-Sittard vanuit 2 posities meegemaakt (als juf en als mam!). Je bent een goudstuk… Die luitjes in M’tricht moge zich in hun handjes wrijven met zo’n cadeautje als jij!! Ik wens je in ieder geval alle geluk toe en ga er vanuit dat je de komende tijd je draai snel zult vinden. Liefs Riana XXX

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s