Gezondheid en onderwijs

De TEDtalk over Online Education brengt op twee manieren de link tussen onderwijs en gezondheid naar voren.
De ene is een trieste, en tegelijkertijd mijn sterkste stimulans om me in te zetten voor de tweede.
Het trieste, is dat gezondheid nog altijd zeer sterk verbonden is met je opleidingsniveau. Hoe oud je wordt en hoeveel tijd daarvan je in goede gezondheid doorbrengt, hangt nog het meest af van je opleiding, meer dan van je genen, van je geloof of van de vooruitgang van medische wetenschap.
Sociaal economische gezondheidsverschillen, SEGV wat onpersoonlijk afgekort.

De andere link is het kleine internationale avontuur waar ik me via lunch-vergaderingen in begeef. Samen met drie hogescholen in de beide Limburgen, deel ik kennis en bouw ik nieuwe mogelijkheden van online hulpverlening en online onderwijs. Het gaat de hogescholen natuurlijk om hun studenten, en hoe ze niet alledrie dezelfde wielen zitten uit te vinden. Het gaat hen ook om het afleveren van goede professionals, en laten ze nou net professionals afleveren die veelal in mijn werkveld terecht komen: de sociale werkers van deze wereld. Dus daar ligt dan ook mijn belang.
Social workers die goed en online zijn opgeleid, kunnen straks ook goed en online hulpverlenen.

De link tussen gezondheid en opleidingsniveau gaat natuurlijk twee kanten op. Wie zich niet goed voelt, gaat niet naar school of komt niet tot leren. Aldus is de cirkel rond. Op zoveel mogelijk punten van die cirkel kunnen ingrijpen, maakt de kans het grootste dat ie doorbroken wordt bij zoveel mogelijk kinderen en hun gezinnen. Online hulpverlening is een mogelijkheid die nu, maar zeker over een paar jaar, niet mág ontbreken.

En wat er in onderwijsland wordt ontwikkeld, kan de praktijk veel van leren. Scheelt wellicht weer een paar wielen uitvinden.

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s