Samen delen, en slimmere dokters worden!

In Medisch Contact las ik gisteren over de webapplicatie voor aios in het ziekenhuis in Utrecht die hen ondersteunt bij het maken van CATs (Critically Appraised Topic). Goed idee om het kennisniveau te verhogen: door een webapplicatie zorgen dat de aios zich in ieder geval niet druk hoeven te maken over de vorm waarin die kennis gegoten moet worden. Beter nog: als iedereen hetzelfde format gebruikt is vergelijking mogelijk en de kennis makkelijker te herkennen. Ik weet niet of dat de achterliggende gedachten waren, hoor, dit is gewoon wat ik er bij dacht, en ik werd er wel een beetje blij van. Zeker toen er ook een applicatie ontwikkeld bleek voor het delen van die CATs. Delen is vermenigvuldigen, goed zo!
En, een geweldige naam: de CATalysator.

Maar helaas. Nu blijkt het delen van de kennis bijna niet te gebeuren. De aios zijn bang dat hun werk niet goed genoeg zal zijn, of juist door anderen gebruikt zal worden.
Ja! Dat is juist de bedoeling! Weg mijn blijdschap. Dit zijn mensen van mijn eigen leeftijd, in mijn eigen vakgebied. Postacademisch opgeleide mensen, nog altijd in ontwikkeling als aios. Arts in opleiding tot specialist. Gezamenlijk moeten wij de geneeskunde en geneeskunst op zijn minst bewaken, en bij voorkeur verder ontwikkelen.

Vervolgens kunnen de makers van de webapplicatie alleen zien hoeveel accounts er zijn aangemaakt. Niet hoe vaak en hoe lang de aios met hun CAT bezig zijn, hoeveel CATs er gemaakt worden, hoeveel CATs er bekeken worden door anderen.
De data die verloren gaat, zonde! In het ziekenhuis in Utrecht werken (continu) 200 aios en er gaan nog tien (!) instellingen met het systeem proefdraaien.
Hang het aan een platform om de kennis te bespreken, elkaar te bevragen. Kijk naar scholieren.com (slogan: samen ben je slimmer!), naar het TEDpraatje van Daphne Koller over Coursera. Zie de kansen!

Maar dus eerst, Jonge Orde én de specialisten, levende voorbeelden van de aios: werk aan de winkel. Samen kom je verder.
Leren delen, dat zat nog vóór ons strikdiploma, 30 jaar geleden, toch?

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s