Groen

Op het NCVGZ heb ik ook deelgenomen aan workshops. Argwanend en hoopvol tegelijk had ik me ingeschreven voor de workshop over groeninverventies.
Meer groen in de omgeving zou goed zijn voor de gezondheid, het welzijn van mensen. Mensen in groene wijken voelen zich gezonder, en gaan daadwerkelijk minder vaak naar hun huisarts. Het groene heeft effect op hun psychosociale gesteldheid, maar ook op lichamelijke zaken zoals het goed ingesteld zijn of blijven van hun suikerziekteparameters en longklachten. Ik heb zelfs iemand horen zeggen dat je een betonnen muur kunt groen verven en dat alleen dát al een positief effect zou hebben. Daar kan ik echter geen bronvermelding meer aan hangen. Maar daar komt wel mijn argwaan vandaan.
Zo zeer als ik wil durven geloven in de salutogene benadering, net zo zeer krijg ik de kriebels van de groen-hype.
Dus schreef ik me in voor juist die workshop, waarin zou worden uitgelegd hoe een groeninterventie in de wijk werkt.
Hoe het zijn werk doet, én hoe je het voor elkaar krijgt.
Het was echter lastig om bij de gepresenteerde interventies de specifieke bijdrage van Het Groen te onderscheiden. Schoolpleinen die worden gepimpt zijn natuurlijk so wie so interessanter, een tijdje. Groen in de wijk aanpakken leverde vooral ook het gesprek met de buurtbewoners op, waardoor ándere problemen bespreekbaar werden en konden worden aangepakt.
Is groen gewoon één van de resistance resources, één van de middelen die het voor mensen makkelijker maakt om zich te weren tegen onheil? En gaat Groen het winnen van Sporten, Buurthuizen en Social Media? Omdat het politiek goed overkomt, of alleen als de woningbouwvereniging er ook mee kan scoren?

Toen ik nog vaak The Sims speelde en ook langer geleden al in Simcity werd er al positief gereageerd op groen. Het is een vastgeroest concept.
Er is wel meer onderzoek gedaan naar groen en gezondheid. Op dit moment het meest aangehaald is het proefschrift van Jolanda Maas, Vitamine G. Hierin bouwt zij weliswaar voort op de bevindingen/aannames dat groen in de buurt een positief gezondheidseffect veroorzaakt, maar zoekt dan naar verklarende modellen zoals ‘verleiden tot bewegen’ (sporten) en ‘sociale cohesie’ (buurthuizen en/of sociale media).
Terecht maakt ze onderscheid tussen ervaren gezondheid en turfbare gezondheidsklachten of zorgconsumptie.

Vervolgens is het verband dat gevonden wordt in bovenstaande interventie-onderzoeken en ook in het proefschrift van Maas m.i. vrij zwak.
En dat is niet erg, behalve dat het toepassen van de gevonden kennis toch redelijk omslachtig en duur kan zijn.
Geld kun je maar één keer uitgeven als maatschappij.

Kan iemand mij literatuur laten zien waarin Groen met Sporten, Buurthuizen of De Kroeg wordt vergeleken? Zou ik zeker waarderen.

Advertenties

2 gedachten over “Groen”

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s