Kwetsbaarheid als kracht

Binnen mijn werk als jeugdarts spreek ik over kwetsbaarheid voornamelijk als risicofactor. Als iets waar je mee moet uitkijken. Mensen die kwetsbaar zijn, die moet je beschermen of (beter nog) leren zichzelf te beschermen. Jeugdgezondheidszorg gaat over het voorkomen dat zich risicofactoren bij één kind of gezin opstapelen, kwetsbare kinderen is dan ook een synoniem voor kinderen met één of meer risicofactoren die je niet zomaar weggepoetst krijgt.

Kwetsbaarheid is ook, als je het voelt, iets dat je instinctief wil wegstoppen of verbloemen. Maar als je het omarmt kan kwetsbaarheid enorm veel kracht geven. Bovendien is het volgens Brené Brown een voorwaarde voor echte verbinding met anderen. Je kwetsbaarheid kunnen omarmen, jezelf durven laten zien met je hele verhaal inclusief je imperfecties en kwetsbaarheden is het omgekeerde van schaamte. Schaamte is bang zijn dat de ander je geen verbinding meer waard vindt als ie dit of dat van je weet.

Over niet al te lange tijd rond ik mijn opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid af. Als onderdeel van die specialisatie volgde ik onder andere Action Learning. Dat laat zich het snelste uitleggen als een soort super-intervisie (of groepstherapie ;-)), die je wel kunt gebruiken als je zoveel nieuwe kennis en kunde krijgt terwijl je omgeving in feite niet verandert. Soms is dat best lastig om mee om te gaan, bij Action Learning kon je allerlei casuïstiek inbrengen en werd ons weer andere theorie geboden. Maar vooral boden we elkaar ons perspectief en dat vroeg ook een zekere kwetsbaarheid.

Morgen zoals gezegd de laatste keer. We gaan er een goed afscheidsfeestje van maken volgens mij. We gaan namelijk allemaal wat meebrengen dat óns inspireert en dat mogelijk ook is zoals wij wel inspirerend zouden willen zijn. Wellicht ontdekken we ook wat dit betreft weer kwaliteiten bij elkaar en onszelf en kunnen we al proostend afsluiten. Mijn bijdrage, of kadootje, gaat onderstaand filmpje zijn. Vooral de eerste paar minuten passen bij het leerproject waarmee ik dit Action Learning Traject inging (wat wil ik in en met mijn werk, wie ben ik).

Advertenties

Een gedachte over “Kwetsbaarheid als kracht”

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s