Ouderschap en Sociale Zaken

cropped-Logo1

High school sweethearts waren ze, in lang vervlogen tijden. Drie kinderen en een crisis verder zijn ze twee alleenstaande ouders die hun ouderschap zo goed mogelijk vormgeven ondanks alle andere sores. De sores zijn zo groot dat de thuiszorg zich begon af te vragen of ‘zo goed mogelijk’ ook ‘goed genoeg’ is.
Een zoveelste ronde tafel bijeenkomst met de thuiszorg, jeugdgezondheidszorg, kinderpsychiatrische zorg (x twee), bewindvoerder, sociale zaken en ouders. Het is een prachtig want levensecht schouwspel.
Om voor mij onduidelijke redenen valt de een tegen de ander uit. Iedereen is stil, behalve de ouders. Ze roepen, huilen, staan op en gaan toch weer zitten. Ze vallen elkaar niet af, het is geen ruzie met elkaar. Het is ruzie met de situatie. Ze zijn niet uit elkaar omdat ze niet meer samen willen. Het gaat niet samen, dat is het. De een helpt de ander waar ie kan. Maar het wordt ook steeds wel weer duidelijk waarom het samen niet gaat.
We bespreken dit, want ook met veel liefde voor elkaar is zoveel tumult niet goed voor de kinderen. Niet goed voor de ouders. We zoeken naar mogelijkheden om elkaar meer los te laten zonder elkaar te laten vallen. En wat ben ik geraakt door de relatie die ik zie.

Dan zegt de meneer van sociale zaken: eigenlijk wordt hier een huishouden gevoerd op twee adressen, met behoud van uitkering. Dat kan niet.

Zoiets zegt ie in ieder geval, ik begrijp het niet precies. Maar het komt er op neer dat een van beiden een uitkering ontvangt en het niet de bedoeling is dat de maatschappij betaalt voor het uit elkaar kunnen wonen van twee ouders die eigenlijk nog een soort van samen lijken te zijn.

Ik snap het. En ook niet.

Wat deze ouders doen, samen ouders zijn en elkaar helpen als goede burgers, is wat ik eigenlijk wil dat alle ouders doen. Of ze nou bij elkaar wonen of niet. Een aanzienlijk deel van mijn werk gaat over de gevolgen van ouders die dit niet doen. Zelfs als ze niet gescheiden zijn. Dus ik snap wat hij zegt over geld. Maar het klopt niet met wat ik wil voor de samenleving.

Dit avontuur werd eerder gepost op dewijkin.nl

Advertenties

Ja, graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s