PGO5 – de nieuwe opstelling van een goed team

De opdracht is helder en simpel. Het Periodiek GezondheidsOnderzoek van 5 jarigen wordt voortaan uitgevoerd door de jeugdverpleegkundige, zorg dat dat kan.
Correctie: de opdracht lijkt helder en simpel.
Welke competenties, kennis en ervaring hebben onze verpleegkundigen nodig om het PGO 5 goed uit te voeren, als een verpleegkundig PGO; en wat vraagt dat van de rest van het JGZteam? Met name van de arts, wiens rol door deze shift ook flink verandert.

Onze verpleegkundigen worden morgen geschoold. Zij zien al jaren zelfstandig kinderen op de leeftijd van 14 jaar, en van 10 jaar. Het “model” van sociale geneeskunde en jeugdgezondheidszorg is dus wel duidelijk. Maar met z’n allen beschouwen we de kleuters toch als kwetsbaarder. Hoe jonger het kind hoe sneller de ontwikkeling en groei, des te sneller er wat scheef.
Hun dag zit dan ook vol met kennis over jonge kinderen.

Aan het eind van de middag komen de artsen bij elkaar. Moet ik hen alles wat de verpleegkundigen krijgen aangeleerd, afleren?
Ten eerste is dat net zo lachwekkend als aan de kapper vragen of ie je haar wat bij-knipt.
Ten tweede is het uitdrukkelijk niet zo dat de verpleegkundige het PGO van de arts overneemt.
De jeugdverpleegkundige voert het verpleegkundig PGO uit. Zij onderzoekt en beoordeelt, is de eerste filter. Pluis of niet-pluis, of niet zeker, gebaseerd op gedegen onderzoek, anamnese en dossiervoering.
De arts in haar team heeft een andere rol. Zij is sparringpartner, analyticus, kijkt breed en in de tijd. Samen met de verpleegkundige zet de arts alles op een rijtje, ze voorspelt en stelt beleid voor. Soms voert ze dit zelf uit, soms pakt de verpleegkundige het gewoon verder op.

Morgen ga ik met mijn collega’s aan de slag, om te bezien wat we daar voor nodig hebben. En wat het voor ons betekent. Voorheen deden we dat toch gewoon allemaal zelf?
Welnu, de clou, de kansen zien. We hoeven het nu niet meer alleen te doen. Van manusje van alles worden we aanvoerder van een team, kun je het zo zien?

2 gedachten over “PGO5 – de nieuwe opstelling van een goed team”

  1. Hoi Rianne,
    Wat leuk dat je deze verandering binnen de JGZ zo beschrijft. Interessante klus voor jou. Ik volg je verhaal met belangstelling en heb t ook bij collega’s onder de aandacht gebracht. In IJsselland wordt sinds een paar maanden ook een nieuwe werkwijze geïmplementeerd. Groet Marja

    1. Hoi Marja, dank je voor je reactie en je belangstelling. Schrijven en er met anderen over denken (zoals met jou nu), helpt mij om het helderder en concreter te krijgen. Bovendien kan ik me voorstellen dat ik niet de enige ben die wel eens worstelt met “wat wil ik nou en hoe bedoel ik dat dan”.
      Gaat het bij jullie ook om PGO5 door de verpleegkundige?
      Zou je me met degene jullie kartrekker in contact kunnen brengen?
      Tot binnenkort, Marja!

Ja, graag!